Insentiivi vai Intensiivi? Sukupolvenvaihdos vai sukupuolenvaihdos?
Muutaman kirjaimen ero on merkityksellisesti merkittävä.
Alla pientä pohdintaa kahdesta suosikistani; insentiivistä ja sukupolvenvaihdoksesta. Ensimmäinen on tärkeä useimmille johtajille (ja tiimeille) ja jälkimmäinen ainakin perheyrityksille LinkedIn-kontekstissa.
No mutta, asiaan!
Verkosta löytyvien määritelmien mukaan intensiivillä tarkoitetaan usein voimakkuuden tai intensiivisyyden tasoa, joskin termi on useimmiten käytössä kielitieteissä. (Ehkä!) Insentiivi tarkoittaa kannustinta ("(taloustieteessä) ... mitä tahansa, mikä motivoi tiettyyn valintaan tai toimintaan...").
Insentiivi voi olla intensiivinen monella tasolla, mutta insentiivinen intensiivi vaatii jo vähän enemmän mielikuvitusta.
Mutta hei - seuraavan kerran tiimin sitouttamisesta puhuttaessa aion puhua insentiiveistä, en intensiiveistä.
Intensiivisesti, tietenkin.
Sitten toinen suosikkini: sukupolvenvaihdos. Erään määritelmän mukaan "(yrityksen) sukupolvenvaihdos on tilanne, jossa yrityksen omistus vaihtuu perheen tai lähisukulaisten kesken". Sukupuolenvaihdos taas jonkin määritelmän mukaan on sitä, että "sukupuoliristiriitaa kokeva ihminen saa lääketieteellisiä hoitoja muokkaamaan kehollisia ja sukupuolittuneita piirteitään oman sukupuoli-identiteettinsä mukaiseksi".
Kaksi aika tavalla eri asiaa, mutta mitä sitten?
Olen jo pitkään jännittänyt yrityskaupoista, omistajanvaihdoksista ja sukupolvenvaihdoksista julkisesti puhuessani ensimmäistä kertaa kun kieli menee solmuun ja polvesta tulee puoli. Kaikki varmasti ymmärtäisivät mistä on kyse, mutta hassuahan se kai olisi. (Nolona en osaa pitää.)
Omaksi onnekseni taannoisessa yrityskauppaseminaarissa joku toinen sekoitti sanat; minun ei enää tarvitse!
Sanoilla on merkitystä. Kirjaimilla on merkitystä.
Insentiivista iltaa toivottaen, Ilkkasi.
Commentaires