top of page
  • Writer's pictureIlkka Kaikuvuo

Töpöjalat + erinomainen valmistautuminen = melkein mokattu

Aina ei mene suunnitelman mukaan. 


Edes silloin kun valmistautuminen on erinomaista tai “erinomaista”.


Palataan vaihteeksi vuosia taaksepäin: Olimme silloisella yrityksellä menossa USA:n markkinalle. Ystäväni edisti asiaa rapakon toisella puolen, itse touhusin tutusti Suomessa.


Tarjoamamme ratkaisu oli tavallaan uusi tai ainakin sen piti olla uusi markkinalle. Ja amerikkalaisen kiihdyttämön mentorin sanoin: “You can only launch once”.


Avasimme jonotuslistan halukkaille asiakkaille verkossa. Muokkasimme sovellustamme paremmin kohdemarkkinalle sopivaksi. Lisäsimme tietoturvasertifikaatin. Teimme koemarkkinointia. Lähetimme satoja ja taas satoja viestejä. 


Touhukasta tekemistä. Pitkiä iltoja.Unettomia öitä.


Riitoja(kin).


Sitten se tuotelanseeraus eli launch ja rahaa tulee ikkunoista ja ovista!


No ei, ei tule eikä tullut. 


Muutama hassu asiakas rekisteröityy maksavaksi asti. 


Lanseeraus meni pieleen, koska tällä kertaa sitä ja tätä - close but no cigar!


No mitä ihmettä? 


Hyvä suunnitelma ei toimi, jos jalka on liian lyhyt toisen askelpituuteen. Hyvä suunnitelma ei toimi, jos sisäinen kommunikaatio ei toimi. Hyvä suunnitelma ei toimi, jos asiat eivät kohtaa. Hyvä suunnitelma ei toimi, jos ei ole yhtään onnea mukana.


Hyvä suunnitelma ei toimi, jos kokonaisuus ei toimi.


Vuorilla, kuten yrityksissäkin, onnistuminen voi olla yksittäisestä asiasta kiinni. 


Useimmiten ei ole.


Kyse on kokonaisuudesta ja mukautumisesta. (Joskus myös hieman tuurista, tosin onnekkaimmat maalit taitaa jääkiekossakin tehdä se maalin tienoilla aktiivisesti häärivä kaveri.)


Siitä, pystyykö pieleen menneen lanseerauksen jälkeen keräämään itsensä kasaan ja miettimään seuraavaa mahdollisuutta. Siitä, pystyykö järkyttävien jalkakramppien päivän jälkeen tunnistamaan virheen ja mukautumaan. Siitä, pystyykö hyväksymään oman vajavaisuutensa ja jatkamaan.


Hyväksy ja mukaudu.


Ai niin! 


Jos joku joskus yritysmaailmassa sanoo sinulle “you can only launch once”, naura ensin ja osoita sitten ovea. 


Harvalla (yhdelläkään?) yrityksellä resurssit riittävät siihen, että juuri kukaan tietäisi mitä teet tai millaisen tuotteen olet juuri markkinoille tuonut. Ihan lanseerauksen onnistumisesta huolimatta.


Elämme kaikki omassa kuplassamme ja kuplan seinät ovat paksut. 


Seinistä heijastuu aina oma tekeminen takaisin ja tarkemmin katsottaessa sieltä välkehtii oman tuotteen epäonnistunut lanseeraus. Joskus oma erinomaisuus ja aika usein omat puutteet.


Kuplan ulkopuolella? 


Ei mitään.


Poks!


Kupla puhki. 


Pölyn laskeuduttua seuraava lanseeraus tai ylämäki odottaa.

Hyväksy ja mukaudu.


Sen jälkeen jatka matkaa.

--

Tämä kirjoitus on osa joskus ilmestyvää "Kymmenen teesiä vuorilta"-kirjaa ja lienee ainakin tunnistettavissa lopullisesta versiosta luvussa "Teesi 3: Hyväksy ja mukaudu eli töpöjaloillakin pärjää".


Tekoälyn näkemys artikkelin tekstistä. Sisukkaasti kohti huippua, laukussa leivän ja piimän sijaan erinomaista valmistautumista!

102 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page